Maailman hauskin ihminen – Ismo Leikolan maailmanvalloitus

Matkalla maailmalle

Muistatko vielä Hyppönen Enbuske Experience -ohjelman, jota esitettiin televisiossa vuosina 2002-2004? Ohjelmassa oli persoonallinen Jyväskylän kirjeenvaihtaja, Ismo Leikola. Tästä roolistaan vuonna 1979 syntynyt Jyväskylän oma poika Ismo ponnisti julkisuuteen. Nyt hän on maailmalla upeasti menestynyt stand up-koomikko, ja vie suomalaista huumoria maailmalle Yhdysvaltojen kautta.

Leikola on esittänyt stand up-esityksiä vuodesta 2002 saakka, ja vuonna 2003 Leikola valittiin vuoden stand up-tulokkaaksi. Tomaatteja, tomaatteja! -stand up-festivaaleilla hänet palkittiin Vuoden vihannes -palkinnolla useina vuosina, eli vuosina 2005, 2006, 2007, 2008, 2010 sekä 2014. Tämä kertoo osaltaan Leikolan mainiosta tyylistä ja kyvystä ottaa yleisönsä, sillä Vuoden vihannes -tunnustukset ovat Yleisön suosikki -palkintoja. Ismon Suomen valloitus oli siis alkanut. Leikola aloitti englanniksi esiintymisen vuonna 2005, ja hänen ”tankeroenglantinsa” onkin ollut yksi vahvuus hänen esiintymisessään. Hän ottaa aiheeksi mielellään kielellisiä kommervenkkeja, ja esimerkiksi vertailee englannin ja suomen kielen eroavaisuuksia ja kummallisuuksia.

Vuonna 2014 järjestettiin ensimmäisen kerran amerikkalaisen komediaklubin Laugh Factoryn järjestämä kansainvälinen stand up-kilpailu, Funniest People in the World, jonka Leikola voitti huikealla 158 000 äänen saaliilla. Jo semifinaalissa hän nousi yleisön suosikiksi. Esitys sisälsi Leikolan omintakeisella tyylillä kertoman tarina peniksensä koosta, ja siitä kuinka mukavasti se oli isompi Kalifornian lämmössä kuin Suomen kylmyydessä.

Myös epäonnistuneet laihdutusyritykset, Yhdysvaltojen ja Suomen kulttuurierot, sekä valtioiden velkaantuminen olivat Leikolan esityksen aiheita. Semifinaaliesitys oli hieman lyhyempi kuin varsinaisessa finaalissa. Maailman hauskin ihminen -kilpailun Leikola voitti huimalla kaulalla seuraavaksi tulleeseen, pakistanilaiseen Saad Harooniin, joka sai 59 000 ääntä. Palkinnoksi kilpailusta Leikola kuittasi 10 000 dollaria ja Yhdysvaltojen kiertueen. Tästä alkoi Leikolan Amerikan valloitus.

Ismo Leikola muutti Los Angelesiin vuonna 2014. Siellä hän on keikkaillut ahkerasti, ja suunnitteilla on myös komediaspesiaalin kuvaukset Netflixiin. Alkuvuodesta 2017 Leikola esiintyi Conan O’Brienin televisioshow’ssa, jossa hän teki lopullisen Yhdysvaltain läpimurtonsa. Leikola pohdiskeli tyylilleen uskollisena amerikkalaista tapaa käyttää ass-sanaa, ja edelleenkin hänet tunnistetaan maassa ass-gyuna. Leikola on kertonut, että hänet tunnistetaan ja tullaan juttelemaan toisinaan kaupan kassalla, toisinaan jopa yleisissä wc-tiloissa.

Yhdysvalloissa Angela-vaimonsa kanssa asusteleva Leikola kertoo olevansa iloinen, että pystyy elättämään itsensä esiintymällä, vaikka hinnat maassa ovat korkeita ja esiintyjän tulot yhtälailla pieniä kuin Suomessakin. Hän on Yhdysvalloissa CAA agentuuritoimiston listoilla, samoilla, jossa ovat muun muassa Jimmy Fallon (Saturday Night Show), sekä John Cleese (Monty Python).

Ismo Leikolan lista keikkamaista ja -kiertueista on päätähuimaava. Hän on esiintynyt kotimaan lisäksi ainakin Englannissa, Islannissa, Norjassa, Ruotsissa, Irlannissa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Singaporessa, USA:ssa, Saksassa, Espanjassa, Sveitsissä sekä Belgiassa.

Tulevaisuuden suunnitelmia

Aika ajoin Ismo Leikola saapuu Suomeen esiintymään. Uusimman, loppuvuodesta 2019 esitettävän show’n nimi on ”Jos nyt ihan rehellisiä ollaan”. Aiemmin tänä vuonna nähtiin esitys ”No niin”, joka kertoi Leikolan Amerikan vuosien oivalluksista, ja uusista näkökulmista suomalaisuuteen ja ihmisyyteen. No niin on siis suomalaisten eniten käyttämä sanapari ja tärkein ilmaisu, josta hän on tehnyt paljon menestyneitä osuuksia show’hunsa. Leikolan mukaan Toiseksi tärkein on ehkä no höh.

Suomen kierroksen jälkeen Leikola palaa Amerikkaan, jossa töitä riittää. Luvassa on laaja kiertue ympäri maan. Myös televisio kiinnostaa Leikolaa. Leikola esiintyi myös alkukesästä kymmenosaisessa amerikkalaisessa tv-sarjassa Bring the Funny, jossa etsitään hauskinta voittajaa. Ohjelman voittosumma on jo huomattavan kokoinen, 250 000 dollaria. Varmaa tietoa on se, että Leikola on päässyt ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon, muu on vielä tuotannon salaisuus. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan mitä Amerikan valloittajalta seuraavaksi saadaan kuulla.