Suomalaiset stand up-koomikot

Stand up-komiikka on noussut Suomessa suureen suosioon, etenkin nykyisellä vuosikymmenellä. Television stand up-ohjelmat lienevät suurin tekijä sille, että suuri yleisö on ottanut tämän taidemuodon omakseen. Suomenkielellä tehty stand up-komiikka on helppoa viihdettä jokaisen seurata, ja aktiivisemmin esityksiä katsovalle on varmasti muodostunut omat suosikkinsa esiintyjistä.

Laadimme listauksen ja pienen kuvauksen muutamista tämän päivän tutuista stand up-nimistä, joilla kullakin on omanlainen, vahva tyylinsä esiintyä. Heidän esityksiään on mahdollisuus käydä katsomassa ympäri Suomen, sillä tyypillisesti stand up-esiintyjät tekevät visiittejä eri kaupunkeihin. Tällä vuosikymmenellä on suosiota saaneet myös stand up-kiertueet, joissa yksi tai useampi koomikko kiertää samalla showlla esiintymislavoja ympäri maan.

Sami Hedberg

Etenkin erilaisista televisio-ohjelmista tutuksi tullut Sami Hedberg on erittäin monipuolinen esiintyjä. Hänen uransa sai nostetta Subtv:n kilpailun Get Up, Stand Up -voitosta vuonna 2005. Voiton jälkeen Hedberg on esiintynyt menestyksekkään soolouransa lisäksi muun muassa Talent Suomi -ohjelmassa, Konttori -televisiosarjassa, radiossa, ja Luokkakokous -elokuvassa. Hedberg keikkailee stand up-esiintyjänä oman tapahtumatuotantoyhtiönsä Hedberg Oy:n riveissä, ja yritys pyörittää myös Sam’s Comedy klubia, joka järjestää monenlaisia stand up-tapahtumia Helsingin Apollo-yökerhon lisäksi ympäri Suomen.

Mika Eirtovaara

Mika Eirtovaara on aloittanut stand up-esiintymisen vuonna 2000, ja hän on myös tuttu Gloriassa ja Peacockissa nauhoitettavien, ja televisiossa esittävien Stand Up -tapahtumien juontajana. Eirtovaara on paitsi stand up-esiintyjä, on hän myös ohjannut ja käsikirjoittanut teatterissa, sekä kunnostautunut näyttelijänä.

Pirjo Heikkilä

Stand up-koomikkona tutuksi tullut Pirjo Heikkilä on siirtynyt nykyisin enemmän televisiouralle, eikä keikaile tällä hetkellä aktiivisesti. Heikkilä tuli Sami Hedbergin jälkeen kakkosijalle vuonna 2005 Get Up, Stand Up -kisassa, minkä jälkeen hän teki stand up-keikkailun lisäksi paljon äänirooleja Neloselle. Heikkilän monipuoliseen esiintyjän uraan on kuulunut myös television paneeliohjelmissa mukana oleminen, useissa tv-sarjoissa näytteleminen, sekä hänellä on myös ihan oma televisiosarja Pirjo.

Ilari Johansson

Ilari Johansson on ollut näyttelijänä elokuvissa ja televisiossa, mutta moni tuntee hänet nimenomaan stand up-esiintyjänä. Johansson keikkailee aktiivisesti stand up-lavoilla, ja hänen tyylinsä on omintakeinen sen fyysisyyden, ja melko suorasanaisten alatyylin juttujen ansiosta.

Heli Sutela

Televisiosarjasta Kumman kaa tuttu näyttelijä Heli Sutela on varmasti yllättänyt monet mainiolla stand up-komiikallaan. Aktiivisesti keikkaileva Sutela on monessa mukana, ja hänet voikin bongata stand up-areenoiden lisäksi myös televisiosta, teatterin lavalta tai kuunnelmien ääninäyttelijänä.

Ali Jahangiri

Ali Jahangiri on niin ikään monipuolinen esiintyjä, ja maahanmuuttajataustaisena hän on rikkonut varmasti monia rajoja esiintymisillään, positiivisessa mielessä. Hänen stand up-aiheensa juontavat pitkälti ennakkoluuloista maahanmuuttajia kohtaan, sekä ulkoisesta olemuksesta johtuvista stereotypioista. Jahangiri keikkailee aktiivisesti stand up-lavoilla, ja toimii myös juontajana niin televisiossa kuin radiossakin. Koulutukseltaan Jahangiri on kauppatieteiden maisteri, ja hän on myös

kaupalliseen alan toiminnoissa mukana.

Niko Kivelä

Monelle alkujaan radiosta tuttu Niko Kivelä on stand up-lavojen lisäksi myös televisiossa usein esiintynyt stand up-koomikko. Kivelä toimi radiossa juontajana Kiss FM- sekä The Voice -kanavilla useiden vuosien ajan 200-luvun alkupuolella, ja on ollut myös tuottajan roolissa The Voicella. Kivelä on myös juontanut myös esimerkiksi Emma-gaalan vuonna 2014.